Tuner ATU-100 PA5CA sept 2021

De Automatische Tuner  ATU-100. Bouwproject Veron A48 Zutphen.

De bouwkits zijn uitgereikt na de videopresentatie door Frans, PA5CA op 7 september 2021. Onderstaand een aantal hints die behulpzaam kunnen zijn bij het bouwen van de kits.

Bekijk hier de PDF file van de lezing : ATU-100

Tips en Tricks :

L6 en L7 bestaan beide uit 2 ringkernen. Om het wikkelen van de spoel te vereenvoudigen eerst deze 2 kernen met een druppeltje cyanoacrylaat lijm (seconde lijm) aan elkaar bevestigen, dan verschuiven de kernen niet meer tijdens het wikkelen.
Let op de wikkelrichting van de draden op alle kernen ivm de positionering van de gaten in de printplaat.
Soldeer eerst alle relais op de print en plaats daarna pas de spoelen. Omgekeerd is lastiger omdat er slechts weinig ruimte is tussen spoelen en relais.
Gebruik voor T1 en T2, de varkensneus, de binnenader met isolatie van een stuk RG58 coax kabel.
Het aansluiten van een bandkabeltje op de display kan niet 1 op 1 gebeuren. Let op de pinbenamingen.
De behuizing van de tune drukschakelaar is niet zo hittebestendig, dus de bedrading snel solderen.
Test na het solderen de drukschakelaars op goede werking.
Maak gebruik van een stroombegrensde voeding bij de eerste testen. Plaats een externe zekering in de voedingsleiding, intern is niet in een zekering voorzien ! De tuner werkt al op een 9 Volt batterij.
Bij de eerste opgave zijn de draadlengtes voor de ringkernspoelen wat te ruim aangehouden. De nieuwe advieslengtes zijn : L4 = 8 windingen enkele kern= lengte 250mm. L5 =13 windingen enkele kern= lengte 350mm. L6 = 13 windingen dubbele kern= lengte 400mm. L7 = 19 windingen dubbele kern= lengte 500mm.
Let tijdens de bouw op het type SMA connector,  als de coax kabels met connectoren worden gebruikt, plaats dan de rechte SMA connectoren op de print en dus niet de haakse uitvoeringen !

Er komen in een later stadium mogelijkheden om de software te wijzigen. Hierover volgen berichten.